دانشگاه آزاد اسلامی واحد  دامغان

پایان نامه ارشد رشته فقه اسلامی

با عنوان:

تحولات علم فقه از اوایل قرن 10 تا اواسط قرن 12

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود

تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

مقدمه

   در میان علوم و معارف اسلامی علم فقه از جایگاه عمده و ویژه ای برخوردار است . فقه فهم دقیق احکام شرعی است و فقیه کسی است که قدرت استنباط و رد فروع بر اصول را دارد . فقه مانند سایر رشته های علوم اسلامی دارای پیشینه کهن می باشد و از زمان ائمه علیهم السلام تاکنون فقهای بزرگی به تدوین، تنظیم و تعمیق مباحث فقهی همت گماشته اند و از صدر اسلام تاکنون فقه شیعه ادوار مختلفی را پشت سر نهاده است و به خلاف برخی از اخباریین و اهل حدیث که باب فهم کلام خدا، قرآن کریم و روایات معصومین را به روی خویش بسته می یابند؛ سایر فقهای عظام قائل به اجتهاد و فهم متون دینی بوده اند و فقه شیعه یک فقه پویا و رو به رشد و ابواب آن رو به تزاید بوده است و در بستر زمان و در ادوار مختلف فقه شیعه در تمام بخش ها و ابواب مسیر تکامل را پیموده است و این توسعه یافتگی در فقاهت شیعه در دوران حکومت پادشاهان صفویه ظهور بیشتری داشته است . به ویژه در فقه سیاسی شیعه و یا احکام حکومتی به لحاظ حضور فقها در دربار صفوی و بحث های مختلف زمینه این رشد بیشتر از هر دوره دیگر مشاهده می شود و از همین روی در این رساله به تحولات علم فقه در عصر صفویه به طور نسبتاً مفصل بدان پرداخته شده است و اصطلاحاً مورد کنکاش علمی قرار گرفته است. امید است این رساله و این تحقیق که مبتنی بر تدقیق نظر نیز بوده است بتواند قدم کوچکی را پیش روی پژوهشگران دنیای فقه و حقوق قرار دهد.

1- مسئله تحقیق – اهمیت و انگیزه انتخاب

موضوع این رساله تحقیق پیرامون تحولات علم فقه از اوایل قرن 10 تا اواسط قرن 12 می باشد و شاید تبیین این پیشرفتها و برجسته سازی آن در عصر صفویه بتواند فراسوی اهل تحقیق و نظر که قصد پی جویی فقه سیاسی شیعه را دارند چراغ راهی باشد تا آنان این دوره را نیز با شوق فراوان و با دقت نظر به بررسی و مطالعه آن بپردازند و اهمیت این مسئله از این نظر درخور توجه است که به فقه سیاسی شیعه و به ویژه به بحث ولایت فقیه و شئون حاکمیت در این رساله پرداخته خواهد شد و به واقع برای اولین بار شاید در سطحی گسترده در عصر صفویه این موضوع محل تضارب افکار فقهای عظام قرار گرفت.

2- هدف تحقیق:

هدف از انجام تحقیق حاضر و بررسی پیشرفتهای فقهی عصر صفویه بیشتر روشن ساختن جایگاه رفیع فقهای عظامی چون محقق کرکی، شهید ثانی، شیخ بهائی، مرحوم مجلسی و بسیاری دیگر از فقهایی است که در این عصر ( صفویه ) زندگی می کرده اند و منشأ تحول عظیمی نه تنها در فقه سیاسی شیعه بلکه             در سایر رشته های علوم نیز شده اند و ما بر آنیم در این رساله به نقش و جایگاه این عالمان وارسته و فرزانگان علم و اندیشه بیشتر آشنا شویم و بطور اخص از اندیشه های ناب فقهی مرحوم محقق کرکی که اساس و شخصیت اول فقه سیاسی شیعه در این عصر به شمار می رود .

3- روش توصیف و تحلیل:

روش تحقیق بیشتر بر اساس مراجعه به متون تاریخی و فقهی و تألیفات اساتید مختلف در زمینه تاریخ حکومت صفویه بوده است و سعی شده با جمع آوری مطالب مختلف به ویژه در زمینه پیشرفتهای فقهی عصر صفویه کاری بدیع و درخور توجه به دانشجویان فقه و حقوق عرضه گردد.

4- سوالات و فرضیات تحقیق

1-4 سوالات تحقیق:

ممکن است در اذهان برخی از پژوهشگران حوزه تاریخ فقه فقها این سوال مطرح شود که این رساله متکفل پاسخ گویی به چه سوالی از دانشجویان فقه و حقوق می باشد لذا بدین منظور به چند سوال اصلی و فرعی به عنوان سوالات تحقیق ذیلاً اشاره می کنم:

سوالات اصلی:

  1. آیا فقه در عصر صفویه به ویژه در حوزه فقه سیاسی تحولاتی داشته است یا خیر؟
  2. آیا پادشاهان صفویه نقشی در این تحولات فقهی ایفاء نموده اند یا خیر؟

سوالات فرعی:

  1. آیا می توان اختلاف اخباریین و اصولیین را به عنوان یک بحث مهم دوره صفویه نام برد؟
  2. آیا می توان بحث ولایت فقیه را از عمده ترین پیشرفت فقهی عصر صفویه ذکر نمود؟

2-4 فرضیه های تحقیق :

  1. فقه در عصر صفویه در حوزه فقه سیاسی تحولاتی داشته است .
  2. پادشاهان صفویه در این تحولات فقهی نقش داشته اند .
  3. اختلاف اخباریین و اصولیین به عنوان یک بحث مهم در عصر صفویه بوده است .
  4. بحث ولایت فقیه به عنوان یکی از عمده ترین پیشرفت های فقهی عصر صفویه می باشد .

و…..

برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...